Над 6000 кукери се състезават в Перник за най-добра сурвакарска маска
Над 6000 кукери се състезават в Перник за най-добра сурвакарска маска / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

В Перник официално беше открит 19-ият международен фестивал на маскарадните игри “Сурва 2010”. Конници и игри на наши и чужди групи предшестваха пищното огнено шоу, което заедно с традиционния сурвакарски огън, даде начало на фестивала, съобщи местното издание "Струма".

Два дни по улиците на Перник и на централния площад „Кракра” групите ще покажат колорита на своите традиции чрез игри, маски и костюми. Перник посрещна над 6000 участници, 14 групи дойдоха от чужбина - Франция, Италия, Китай, Сърбия, Македония, Гърция, Румъния, Беларус, Хърватска, Словения. Пет чуждестранни делегации – от Великобритания, Китай, Белгия, Унгария и Казахстан, и президентът на Федерацията на европейските карнавални градове Хенри ван дер Кроон вече пристигнаха в Перник.

Първият сурвакарски фестивал тук е проведен на 16 януари 1963 г. с участието само на три групи. Днес той е един от най-пищните и най-престижните, заради което през 2009 г. Перник бе обявен от президента на Федерацията на европейските карнавални градове за столица на сурвакарските игри в Европа.

От тази година е прекратена и практиката за маските да се използват всякакви материали. Експерти на РИОСВ-Перник ще извършат проверка на участниците в 19-ия международен фестивал на маскарадните игри и ще следят за нарушения във връзка с използването на защитени животински видове при изработването на сурвакарски маски. Ако бъдат констатирани такива случаи, групите не само ще понесат финансови санкции, но и ще бъдат дисквалифицирани.