Водещите на сутрешния блок разказват за живота в 4:30 сутринта и телевизията отвътре
В подкаста „30 години NOVA” водещите на сутрешния блок „Здравей, България” Мира Иванова и Виктор Николаев разказват за първите си стъпки в журналистиката и в NOVA телевизия.

„Първата ми работа в NOVA всъщност се случи по покана на Милен Цветков и се включих като репортер в най-първото издание на „Здравей България”, което правеше той. В последствие станах редактор на предаването.” Разказва Мира Иванова.

Те коментират още и промените в начина, по който се предоставя информацията на аудиторията през последните години.

„Важни са предварителната подготовка и сериозният бекграунд, тогава, когато трябва да имаш анализ в главата си, да имаш памет за събития, които голяма част от публиката вече не помни. Контекст и памет са двете думи, които са много важни”, казва Мира.

„Никога не можеш да обхванеш цялата информация, да я проследиш, да я обработиш, така че действаме интуитивно с информацията, каквото ми се стори интересно да го извлека.” допълва Виктор

„Няма как да издържиш в тази професия без страст, защото те изтисква чисто физически, ако нямаш интерес и любопитство ще се измориш много бързо.” заключва още той.

Според тях, в професията на журналиста е важно индивидуалното решение и подкрепата от страна на медията и ръководството.

„Ако там нещата са здрави и имаш един журналист с познания - можеш да имаш качество и независимост.” заявява Виктор.

„Химията е важна. Има момент на адаптация, всеки си има свои акценти, но така става по-интересно и по-любопитно”, допълва Николаев.

„Всеки си има негова температура и негова енергия, което дава разнообразие, подчертава Мира

„Имаме баланс – ако единият се ядоса много за някаква ситуация, например не става жива връзка, тогава другият му казва:

„Добре спокойно, имаме нещо друго”. И така единият е терапевт на другия”, споделя Виктор Николаев за работата по между им.

„Аз съм благодарна за чувството му за хумор. Особено когато си изморен, ще дойде Виктор и ще разведри обстановката”, казва още Мира Иванова.

Двамата разказват за митичния глас в слушалката и страстта в професията, както и за живота в 4.30 сутринта.