Лошата хигиена през лятото е причина за ентеровирусни инфекции
Лошата хигиена през лятото е причина за ентеровирусни инфекции / cнимка: Sofia Photo Agency

Повишаването на цените е един от основните причинители на стрес, което води до отслабване на общата имунна защита на хората, заяви Ангел Гълъбов – директор на Института по микробиология към БАН. Основен проблем през летния сезон обаче остава лошата хигиена, която води до ентеровирусни инфекции, които могат да причинят поражения на сърцето и обвивката на мозъка, а също да доведат и до диабет.

Летните вируси се характеризират с чревни инфекции. В 85 на 100 от случаите те обаче не се проявяват, други симптоми са обриви, които приличат на шарка, болки между ребрата, както и инфекция на дихателните пътища. Особена опасност от този тип инфекции се появява по Черноморието, заради слабата хигиена, добави Гълъбов. „Лятото големите струпвания на хора в някои центове за почивка крият опасности от недобросъвестни дейци на общественото хранене”, каза още той.

Двудневна треска също е една от опасностите по Черноморието. „Южното Черноморие по някой път е засягано от едни леко протичащи двудневни трески, повишена температура, зачервени очи. Те се дължат на ухапване от едни комароподобни малки насекоми”, обясни още Гълъбов.

Едни от най-големите изкушения през летния сезон – сладоледа и мидите обаче също се оказват сред най-големите причинители на вирусни инфекции, поради бактериите, които се съдържат в тях.