Латвийската компания спечели голямата награда в състезанието Founders Games
Латвийската компания спечели голямата награда в състезанието Founders Games / netinfo
Латвийската биотехнологична компания CONELUM спечели голямата награда от €200 000 в тазгодишното издание на състезанието за стартъпи Founders Games. Събитието е част от програмата на Webit.Festival - най-влиятелното събитие за дигитална икономика и технологии в региона. Международно жури от инвеститори оцени презентациите на 100 финалисти от 2450 кандидати в специално обособената стартъп зона на най-голямото събитие за дигитална икономика и технологии.

Латвийската компания спечели голямата награда в състезанието Founders Games
netinfo

Сред участниците в журито се открояват имена, като проф. Шафи Ахмед (Съосновател на Virtual Medics и Medical Realities), Лиса Латс (Заместник-ръководител на здравната програма на IBM Watson), Таня Кюфнер (Управляващ директор на Startupbootcamp Smart Transportation and Energy), Джонас Джейкъби (Вицепрезидент за облачните и мобилните технологии на IBM), Сохайла Уфата (Инвестиционен ръководител на BMW i Ventures) и още редица представители на най-големите компании в света.

Мобилното приложение на Vbox7.com с награда от Webit Awards

Петте най-добри компании излязоха на сцената в сграда “Джон Атанасов” на София Тех Парк и се бориха за голямата награда в състезанието. Финалистите в надпреварата бяха австрийската компания за здравни иновации Tec-Innovation, разработили умни обувки, които засичат препятствия и подобряват качеството на живот на хора със затруднено зрение. латвийският биотехнологичен стартъп CONELUM, създал технологично решение за свръх бързи микробиологични тестове за хранителната промишленост, словенците от FEELIF, които помагат на невзрящи хора да усещат форми, използвайки стандартен сензорен екран, италианската компания Amiko, която създава медикаменти за хронични респираторни заболявания и българският стартъп Melissa Climate, която свързва устройствата в дома ни с интернет и ни помага да ги контролираме и следим дистанционно.

Грандиозна церемония с лазери и специални ефекти даде началото на тазгодишния Webit

Последната дума дума за това кой печели надпреварата беше на четиримата инвеститори, осигурили голямата награда - изпълнителният председател на Webit.Foundation Пламен Русев, съоснователят на Telerik Academy Васил Терзиев, съоснователят на Imperia Online Доброслав Димитров и съоснователят и изпълнителен директор на Chaos Group Петър Митев. Техните оценки се основаваха на пет основни фактора - капацитет на екипа, възможност за развитие на проекта, бизнес подход, маркетингов подход и уникалност на идеята, както и на отговорите на серия от въпроси, зададени на сцената на Webit.

Само стоте стартъпа, участвали във Founders Games са с пазарна оценка от над 1 милиард лева. Тази година събитието представи пред международната си публика и някои от най-интересните “зелени” стартъпи от Северна Европа, които пристигнаха в България чрез програмата Innovation Norway - най-важният инструмент на норвежкото правителство за иновации и развитие на местните компании и индустрии.