Кърмените деца са с по-малко поведенчески проблеми
Кърмените деца са с по-малко поведенчески проблеми / ThinkStock/Getty Images

Новородените, хранени само с майчина кърма в първите шест месеца от живота си, имат по-малко поведенчески проблеми, когато пораснат, установи изследване, цитирано от Франс прес.

Проучването било проведено сред 1500 бебета в Република Южна Африка. Всички те били в добро здравословно състояние, като 900 били кърмени само с майчина кърма.
Последните показали 56 процента снижен риск от поведенчески проблеми като първокласници в сравнение с тези, закърмени само в продължение на по-малко от месец.

Кърменето е полезно за бебетата, майките и икономиката

Според автора на проучването д-р Тамсен Роша от университета в Дърбан, продължителността на майчиното кърмене е с много по-важно значение за новороденото, отколкото се считаше досега. Поведенческите проблеми при децата могат да доведат до агресивни и антисоциални действия. А тези неща водят до провали в личния и професионалния живот на по-късен етап.

Същото проучване установи, че малчуганите, посещавали детска ясла поне една година, са с 74 процента по-големи шансове да имат по-добро ментално здраве. Те се радват на по-добра концентрация, по-добре помнят инструкциите и изпълняват по-добре сложните задачи.

Кърменето не осигурява защита срещу алергия

Мозъкът има нужда от тези възможности, за да може да не се разсейва, да подреди по важност задачите и да контролира импулсивните действия, отбелязват учените.

Източник: БТА