Концесия застрашава построен през 14-ти век манастир в Балша
Концесия застрашава построен през 14-ти век манастир в Балша / balsha.net
Концесия застрашава построен през 14-ти век манастир в Балша
21242
Концесия застрашава построен през 14-ти век манастир в Балша
  • Концесия застрашава построен през 14-ти век манастир в Балша

Министерският съвет взема безразборни решения за отдаване на концесия броени дни преди края на мандата си. За това алармираха граждански сдружения от софийското село Балша. Последното решение за концесия в района е взето в края на миналата седмица и би застрашило построения през 14-ти век манастир „Свети Теодор Стратилат". Макар че районът е богат на пясъци, добиването им става причина за много свлачища, коментират още жителите на селото. 

Това е четвъртата  концесия в землището на Балша, която се дава за последните шест месеца.  По думите на жителите на селото договорът е пълен със законови нарушения. Набелязаният район се  намира само на 120 метра разстояние от манастира „Свети Теодор Стратилат", при предвидени от закона 300. Липсва и задължителната оценка за въздействие върху околната среда, която трябва да бъде изготвена от РИОКОЗ преди подписване на документа. По думите на Снежинка Цветанова, председател  на гражданско сдружение „Еко мрамор", подобна е ситуацията и с останалите решения за концесии в района, а фирмите, с които са сключени договорите, са собственост на едни и същи лица.

„Не може така да се раздават безразборно концесии и да не се оценяват районите. Правителството е вече с единия крак отвън обаче подписва договори на кило", казва още Цветанова.

По думите на геолога Иван Виденов, геоложките условия в района са неподходящи за създаването на кариери: „Една концесия, една дупка, един микроязовир там, означава, че тръгват свлачищно-ерозионните процеси със страхотна сила".

Жителите на Балша са получили уверение за съдействие от страна на Столична община, както и  за ревизия на всички сключени договори за концесии. Те имат и предложение за това как територията може да се използва за по-екологични цели.

„Балша е прекрасно място за един градски парк, за втори градски парк - този път от северната страна", твърди Цветанова.