Каякът - адреналин в бързи води и непокътната природа
Каякът - адреналин в бързи води и непокътната природа / снимки: БГНЕС

Каякът е чудесен повод да се посетят някои непокътнати места на родината ни, споделя пред БГНЕС Димитър Манев, председател на Българско каяк общество. Още преди месец каяк сезонът стартира у нас, като най-подходящото време за практикуване на екстремния спорт е през март, април, май, както и през късна есен.

Каякът, като спорт набира все повече популярност в България. Той стана достъпен за хората, предлага се богата информация за него, както и среди, в които човек може да се развива, практикувайки го. Каякът е екстремен спорт, който се практикува групово, въпреки че всеки сам си кара лодката и почти във всеки град в страната има клубове. Някои от най-популярните дестинации за практикуване на каяк са реките Арда, Искър, Струма, дефилето на Кресна.

В последните години каякът започва да се развива в балканските държави, поради което доста съседи от Балканите решават да изпробват българските водни терени. Също така из българските реки на лодки могат да се видят чехи и австрийци.

Когато практикуваме каяк винаги трябва да се съобразяваме докъде е развитието ни в този спорт, никога да не влизаме сами, естествено да не забравяме екипировката. В реката ни трябва неопрен, спасителна жилетка, въже и гребло. Екипировката за каяк може да ни излезе около 300-400 евро, без самата лодка, разбира се. Хубавото й е, че не се сменя всеки сезон и ни излиза като дълготрайна инвестиция.

Често се оказва, че каякът не е за всеки затова и по време на курсовете на обучение инструкторите дават горе долу по една, две седмици на човек, за да прецени дали това е спортът за него. Не трябва да се пренебрегва фактът, че понякога каякът е прекалено опасен, заради средата, в която се практикува. В повечето екстремни спортове, свързани с вода, имаш шансове да оцелееш и да изчакаш помощ, докато в каяка, ако недей си Боже се заклещиш някъде имаш време за около една минута, докато не ти свърши въздухът. Често се случват инциденти, свързани с нараняване на крайници, но както специалистът казва важното е да се реагира адекватно на дадената ситуация, разказа Димитър Манев.

Каякът навлиза в България преди 30 години, но в екстремния си вид набира скорост в последните 10 години. Димитър Манев се оплака, че повечето хора приемат каяка като начин за доказване или надпревара с някой, вместо това, за да се практикува на ниво спортът е нужна доста философия и постоянство, а не геройски изпълнения. Случва се хора, които не са били на обучителен курс и нямат никаква представа от каяк да се качват на лодките, което е груба грешка.

Въпреки това председателят на българско каяк общество обяснява, че хората, които са правили това веднъж и „имат поне малко акъл” след това се записват на обучение при специалисти. Съветът на каяк специалиста към всички начинаещи каякаджии е да бъдат търпеливи, внимателни и да си намерят каяк общество, към което да се приобщят.

През юни Българско каяк общество ще проведе курс за обучение, който ще бъде в продължение на четири уикенда. Курсът ще включва елементарни неща, но елементарни за специалистите, като гребане, правила и знаци в реката и т.н. Българско каяк общество традиционно организира и събора „Каяк в бързи води”, който и тази година ще се проведе през септември на река Струма. Времето е прекрасно, а водите - бурни какво по-прекрасно условие да изпробваме каяк възможностите си.

Каякът  адреналин в бързи води и непокътната природа
netinfo