Ах, този февруари само 28 дни, а толкова неща се случиха – ново правителство, нови политически разпри и стари проблеми.

Ако януари беше месецът на Румен Радев, то февруари мина под знака на новия служебен премиер Огнян Герджиков.

Неговият старт беше ударен – със спешна ревизия на кабинета Борисов и уволняването на над 20 областни управители в цялата страна.

Герджиков: С уволненията искаме да осветим съмнителни обществени поръчки

Премиерът беше категоричен: „Правим го за честни избори“. За това алармира и съда и нареди на 26 март във всяка една избирателна секция да има машина за гласуване.

Уви, машинен вот няма да има. ЦИК не прие условията на единствената фирма доставчик на машини за изборите и прекрати обществената поръчка.

Така ще изберем следващия парламент по познатия начин и трябва да избираме внимателно, защото кандидат-депутатите са 4732-ма.

Борисов: Не съм съгласен с мотивите за смяната на областните управители

И докато управляващите опитват да решават проблемите на народа, софиянци се сдобиха с нов проблем – останаха на студено в най-мразовитите дни.

Студени радиатори и липса на топла вода беше положението за дълго време в някои от софийските квартали. А докато „Топлофикация“ се чудеше как да оправи аварията, хората обмисляха каква компенсация да поискат - душ гел, парфюм или духалка. В крайна сметка топлото дойде, а на дружеството остана да прецени как да се реваншира на софиянци.

Престъпна небрежност или саботаж в Топлофикация-София?

Един човек обаче успя да стопли всички през студения февруари. Григор Димитров доведе една от най-горещите жени в света - Никол Шерцингер.

И докато изпълнителката (Николчето) разглеждаше Боянската църква, Гришо за втори път размаза Давид Гофен и спечели турнира Garanti Koza Sofia Open.

Григор Димитров е шампион в София (СНИМКИ)

Още един успех зарадва българите през февруари. Сънародниците ни Владимир Койлазов и Петър Митев спечелиха „Оскар“ за технологии. Тяхната компания Chaos Group е разработила най-използваната в света технология за 3D визуализация – V-Ray.

И докато се радвахме за тях, научихме, че българинът Теодор Ушев е номиниран за награда „Оскар” за канадската продукция „Сляпата Вайша” по книгата на Георги Господинов. За съжаление, Тео не успя да грабне статуетката, но все пак имаше „Оскар“ и за България, заслугата е на художничката Светла Радивоева. Тя участва в екипа анимацията на "Дисни" - "Зоотрополис", която спечели наградата в категорията за най-добър пълнометражен анимационен филм. Българката е работила за създаването на животните във филма.

Като цяло тази година ще запомним „Оскар“-ите с две неща. Първо, Уорън Бийти обяви грешно име в категорията за най-добър филм. Точно преди създателите на „Ла ла ленд“ да произнесат речта си със статуетката в ръка, стана ясно, че победителят е друг – драмата „Лунна светлина“.

Големите победители, които си тръгнаха с Оскар

Второ, тази година "Оскар"-ите не бяха толкова бели.

Ето с какво ще запомним единствения февруари за годината, но май пропуснахме нещо. Разбира се, не сме казали нищо за Тръмп. Е, новият американски президент ядоса много хора и през този месец. Освен с мерките си срещу имигранти и бежанци, Тръмп се обърна и срещу транссексуалните. Администрацията на президента забрани на транссексуалните ученици да използват тоалетни според тяхната полова идентичност.

Това ядоса жената, която преди беше мъж - Кейтлин Дженър и тя незабавно каза на Тръмп да ѝ се обади.

 
vesti.bg