/ БГНЕС
София разполага само с 3 автомеханични пожарни стълби с дължина над 30 метра.Това заяви Началникът на 4-та районна служба– комисар Васил Ангелов, на провелата се учебна тренировка по евакуация и спасяване на хора, при възникнал пожар в многоетажна сграда. Занятието се състоя във ВМА, съвместно с екипи на пожарната и органи на защита на населението на МВР. В рамките на учението беше използвана специализирана техника и съответните звукови и светлинни сигнали.

Учебната тренировка представляваше демонстрация, в която гори помещение използвано за лаборатория, в клиниката по урология на ВМА. Шестима бяха в ролята на пострадали. На всеки по-леко засегнат  човек, беше осигурена маска, с която да успее да премине през задимените пространства. Успял да излезе на терасата, участник, беше евакуиран с автомеханична стълба. Друг пострадал, в по-тежко състояние, беше изнесен от екип, с носилка по вътрешно стабилно стълбище. Пожарът беше потушен в рамките на 10 минути.

Пожар в Португалия отне живота на десетки (СНИМКИ)

Комисар Васил Ангелов заяви, че най-безопасната територия в едно жилище е банята, а най- голяма сигурност при излизането от него има на стълбищната клетка при асансьорната шахта. Ангелов сподели и какво е нужно да направи един човек, в случай на пожар.

"Не трябва да се паникьосват хората, не трябва да ползват асансьорите и не трябва да се качват нагоре. Една влажна кърпичка - слага се пред устата, като първоначално спасително средство или някакъв мокър пешкир. Ако няма възможност въобще да се излезе от апартамента, по-добре да се уплътнят всички процепи и да се излезе на терасата и да се чака помощ от специалисти.", поясни Ангелов.

Защо "Гренфел тауър" изгоря като факла (СНИМКИ/ВИДЕО)

Васил Ангелов допълни, че от изключителна важност е прецизността на органите на пожарна отбрана и защита на населението. Също така ,че спасителните служби се нуждаят от по-голям набор специализирана техника.