Една от най-вълнуващите теми за всеки родител – какво да прави, когато новороденото му или вече пораснало бебе се задави, изгори, глътне нещо, което не трябва? На поне 90% от хората им се е случвало и това често може да бъде огромен стрес. За кое трябва да внимаване, ако имаме новородено или пък тепърва пролазващо и прохождащо дете вкъщи?

Задавянето

Един от най-големите ужаси – дали ще бъде с мляко, храна, бисквити…Децата често се разплакват, докато се хранят, което може да предизвика задавяне, извиване, посиняване и изключително голям стрес за родителите. Най-добрата „спешна помощ“ е на първо място превенцията. Трябва на намалим всички възможни рискове около бебето и прохождащото – без монети, играчки на по-големите деца, балони, които те да вдишат. Много опасни са и кръглите мънички батерии (тъй като те изгарят и стомаха). Най-важно е детето да яде само, когато е спокойно и в стол – да не се смее и да плаче с пълна уста, да не си играе и гледа филмчета, докато яде и да не ги насилваме да се хранят. Най-рискови за вдишване и задавяне са ядки и семки – не бива да се дават до 5-годишна възраст, освен ако не са смлени или на тахан, в кекс и т.н.

Как да научим детето да обича плодове и зеленчуци? (ВИДЕО)

Ако детето ви има силна и хубава кашлица, най-доброто е да го сложите в скука си и да му кажете да се изкашля. Като цяло кашлицата е добър признак – т.е. детето ви може да диша и няма опасност, при такива случаи оставете го да се изкашля, след което го успокойте. Не го потупвайте и не му давайте вода. Ако се стигне до гърч или безсъзнание, бебето се поставя легнало настрани, за да не се задави, ако повърне и не му се бърка в устата.

Млякото при кърмачетата не е опасност, тъй като е течност и лесно се откашля.

бебе
ThinkStock/Getty Images

Във видеото долу може да видите демонстрация на движенията, които трябва да предприемете, в случай на задавяне.

10 пъти по-малко плачат бебета, имащи контакт „кожа до кожа” с майката

Изгарянето

Прохождащите деца пипат абсолютно всичко. Какво да правим вкъщи, преди на посетим първа помощ? Най-доброто е да го полеете със студена вода и да го заведете веднага в болницата, ако има изгаряне, което предизвиква мехури. При по-леки изгаряния студената вода и намазването с вазелин са напълно достатъчни. Хубаво е още, докато майката е бременна да се научи да обръща тигана с дръжката навътре.

бебе
ThinkStock/Getty Images


Погълнати течности

Ако детето погълне препарат, алкохол, лекарство - нищо не можете и не трябва да правите в домашни условия – трябва моментално да посетите най-близката болница. По-добре е да отидете напразно, дори да е погълнало нещо „безобидно“, отколкото да не отидете.

И още:

По-зрелите жени са по-добри майки, установиха учени

Кърменето е полезно за бебетата, майките и икономиката

Как бебетата се учат на упорство?

Лъжите, които карат децата да ядат полезни храни