/ ThinkStock/Getty Images
Рядко се случва археолози да отворят древна гробница в северната част на Судан, а още по-рядко - да открият останки от кон в подобна гробница, съобщи ЮПИ.
 
Находката бе неочаквана. Става въпрос за гробница в пирамида. Очаквахме да открием човешки останки, но попаднахме на останки от кон“, заяви експертът по археология Стюарт Тайсън Смит от Калифорнийския университет в Санта Барбара.

Археолози се натъкнаха в Перу на най-голямото древно жертвоприношение на деца
 
Те са открити в района на древното селище Томбос в долината на река Нил.
 
"Откриването им бе изненадващо. Първоначално не бе ясно дали това е древна находка", увери Сара Шрейдър, която е възпитаничка на университета Пърдю и е участвала в разкопките.
 
Скоро се изяснило, че останките са древни и че конят преднамерено е бил погребан. Археолозите открили наблизо скарабей, плащаница и желязна конска амуниция.

Египетските пирамиди наистина са построени от хора

Конят бил толкова добре съхранен, че парчета червеникавокафява козина все още били захванати за краката му.

 
"Бяхме още по-развълнувани, когато датирането с въглерод 14 потвърди колко древни са останките", поясни Шрейдър, която в момента ръководи археоложки изследвания в Лайденския университет в Холандия.

Древен пристанищен град беше открит край Неапол
 
Датирането показва, че конят бил погребан през 950 г. пр. Христа. Той бил важен за собствениците му, които са полагали големи грижи за него.
 
"Фактът, че една от най-ранните находки от желязо от Африка е свързана с кон, подчертава колко специално е било това животно за хората", отбеляза Шрейдър.
 
Резултатите от изследването са публикувани в Antiquity.
БТА