/ / Gulliver/Getty Images
Учени от изследователската фондация "Глен Даш" със седалище в САЩ установиха, че при построяването на Хеопсовата пирамида в Гиза са допуснати грешки, заради които основата й не е идеален квадрат, съобщи Лента като цитира СайънсАлърт.

Как са били построени египетските пирамиди?

Учените са на мнение, че макар древните египтяни да са имали големи инженерни способности, са се объркали и затова построеното от тях съоръжение не е с еднакви страни.

Въпреки че има научни доказателства, че пирамидите са построени от древните египтяни, съществуват и алтернативни версии. Те гласят, че тези съоръжения са построени с помощта на технологии, които са достъпни единствено за развити цивилизации. Следователно идеалната геометрия на пирамидите е знак за дейността на извънземни.

Древен папирус разкрива как е построена Хеопсовата пирамида

При опитите си да реконструират външния вид на пирамидите в Гиза, какъвто е бил преди 4500 години, учените открили дефекти. След като били издигнати, пирамидите били облицовани с варовик. През 1168 г. този материал бил използван за построяване на нови домове, след като Кайро бил опожарен от арабите.

Космически частици разкриват тайни на египетските пирамиди

Били открити 84 "точки", които съответствали на краищата на облицованата пирамида. Те били подложени на регресионен анализ, за да може учените да изчислят дължината на всяка страна на съоръжението. Оказало се, че западната страна е с около 14 сантиметра по-дълга от източната.

Нови изследвания ще разкрият тайни, свързани с египетските пирамиди

По думите на учените, получените данни показват, че древните египтяни са били превъзходни строители и са можели да строят пирамиди, но са допускали грешки.
БТА