Изложението „Дни на равните възможности дава шанс на хора с увреждания да си намерят работа
Изложението „Дни на равните възможности дава шанс на хора с увреждания да си намерят работа / снимка: DarikNews.bg, архив
Изложението „Дни на равните възможности" дава шанс на хора с увреждания да си намерят работа
66915
Изложението „Дни на равните възможности" дава шанс на хора с увреждания да си намерят работа
  • Изложението „Дни на равните възможности" дава шанс на хора с увреждания да си намерят работа

Първото национално изложение „Дни на равните възможности" има за цел да популяризира труда и услугите, които предлагат хората с увреждания. „Кампанията си поставя тежката задача да запознае обществеността с възможностите и способността на тези хора, които имат равни права с всички нас". Това заяви ръководителят на изложението Елка Тодорова, като допълни, че проектът ще обхване над 100 000 души.

Градински мебели и билкова козметика са само малка част от стоките, които могат да се видят на националното изложение „Дни на равните възможности". Различните услуги се предлагат от специализирани предприятия, в които работят хора със специални потребности. Според председателя на Националното сдружение на работодателите на хората с увреждания Маринела Ангелова специализираните предприятия са единствената интеграционна среда за тези хора: „Те са с еднакви проблеми, които могат да се решат и по-компетентно да бъдат поставени и пред държавните институции".

Антон е на 25 години и има двигателни проблеми. По думите му работодателите не наемат на работа хора с увреждания, въпреки тяхната квалификация: „Като завършим и се озоваваме в бюрото по труда, откъдето няма никаква надежда да намерим работа".

Десислава Враджалиева работи като психолог в центъра за социална рехабилитация на слепи. Тя разказва за трудностите при интеграцията на незрящите: „Незрящите хора са абсолютно като нас. Единственото им затруднение е това, че не виждат. Това ги прави невероятно способни в други области. Смятат ги за много по-неспособни и неможещи и когато предлагат помощта си го правят доста грубо. Тръгват да го дърпат за якето, за да го заведат някъде. А той не иска да го пипат, а просто да го упътят".

Националното изложение ще бъде отворено за посещение до 30 септември, като в голяма шатра ще се провеждат различни сценични изяви.