Информационните технологии навлязоха и при дегустациите на вина
Информационните технологии навлязоха и при дегустациите на вина / netinfo
Компютри обработват за пръв оценките на 752 вина и спиртни напитки по време на стартиралите днес в Третата палата на панаира в Пловдив „Национални дегустации”.

Техниката джобен формат е въведена по идея на Националната лозаро-винарска камара и изненада дегустаторите от четирите комисии, които оценяват продукцията на 49 изби. Нововъведението пести време и изключва всякаква манипулация на оценките или грешки при сборуването им, обясни главният секретар на камарата Лилия Стоилова.

Продукцията на винарите ще се оценява до 10 март в четири категории – тихи вина, специални вина, бренди и ракии. За допускане до дегустациите преди няколко години бе въведено изискване зад представените в конкурса проби да стоят минимални наличности в избите – 3000 бутилки за напитки от стари реколти и 5000 литра за вината от последната реколта.

За участие в дегустациите, които ще определят носителите на медалите на пловдивския панаир и носителите на наградите „Златен ритон”, производителите плащат по 80 лв. на проба вино и по 100 лв. за проба от ракии и винено бренди. Представените тази година проби очертават нова тенденция в българското винопроизводство – ориентацията на избите към вина от няколко сорта, които допълват качествата на водещия сорт, каза Лилия Стоилова.

Други новини от Пловдив