И „невидимите деца ще имат детски кът
И „невидимите деца ще имат детски кът / снимкa: Sofia Photo Agency

УНИЦЕФ започва изграждането на Детски кът за развитие към психиатричния диспансер в Русе, където ще бъде оказвана терапевтична помощ и подкрепа на деца с увреждания и техните семейства. Това съобщи председателят на УНИЦЕФ за България Октавиан Бивол, който даде официален старт на кампанията „Невидимите деца".

 

Изграждането на детския кът ще струва около 200 хиляди лева, които ще бъдат осигурени от дарения с помощта на местната власт и гражданите. Това ще бъде първата у нас безплатна и широко достъпна услуга за деца с психично-здравни проблеми и техните родители, разказа детският психолог Весела Банова. По думите й екип от лекари и социални работници ще осигурява индивидуална грижа:

 

„Един екип, който може да отвори пространство, така че детето да играе, да говори и да облече в смисъл и значение това, което му причинява страдание и което го кара да бъде агресивно или което го кара да се самонаранява, или което го кара да се самоизолира.  И място, което да отвори същото пространство и за родителите, пространство, в което те да не се чувстват виновни, пространство, в което да има истинска психотерапия”.

 

Една от целите на проекта е да изгради мрежа от професионални центрове за обмяна на опит и практики. Ако тръгне успешно, детският кът може да се превърне в модел за социална услуга на държавна издръжка.