Христо Пимпирев: Туризъм на Антарктида – да, но при много строги правила
Христо Пимпирев: Туризъм на Антарктида – да, но при много строги правила / снимка: БГНЕС

Туризъм на Антарктида трябва да има, тъй като този континент не е привилегия на учените, а е на цялото човечество, но това трябва да става с много строги правила, за да не се нарушава уникалната и крехка животинска, растителна и природна среда. Това мнение изрази пред БТА поляреният изследовател и председател на Българския антарктически институт Христо Пимпирев.

През тази седмица в София завърши 38-то Консултативно съвещание по договора за Антарктика, което има силата на правителствено заседание. Форумът бе много успешен, взеха се важни решения, свързани с опазването на уникалната природна среда, която трябва да остане такава и в бъдеще, отбеляза Пимпирев.

Туристи трябва да има, но е нужно да се намали броят на големите кораби. Посещението на Антарктида вече е ограничено - не трябва да става на групи, по-големи от 20-30 души, посочи ученият.

Наши алпинисти изкачиха девствени върхове в Антарктида, кръстиха единия София

Климатичните промени засягат изключително много Антарктида, тя е "кухнята на времето" на целия свят, коментира полярният изследовател. В Западна Антарктида ледниците се топят, има пингвини, чиято репродуктивност и начин на живот са свързани с леда, и техният брой намалява, даде пример той.

Изследвания на българските учени са показали, че в перата на пингвините има тежки метали - белег от замърсяването в индустриализираните континенти.

Има голямо влияние върху микроскопичните водорасли, наречени крил, с които се хранят пингвини, тюлени и китове. Тяхното количество започва да намалява, което ще доведе до необратими последици в цялата верига на животинския свят, каза още Пимпирев. По думите му по крайбрежието, където допреди няколко десетилетия е имало само мъхове и лишеи, са започнали да се появяват и тревисти растения.

Проф. Пимпирев: Антарктида е паралелен свят, по-добър от този, в който живеем

Ученият изрази удовлетворение от обявяването на първата къща-фургон на българската база на остров Ливингстън, т. нар. Куцото куче, за културно-историческо наследство на Ледения континент.