/ iStock/Getty Images
Производителите вече могат да обозначават продуктите си oт планински произход със специално лого. За него те трябва да получат специално удостоверение и да бъдат вписани в публичен регистър, съобщиха от министерството на земеделието и храните. Това стана възможно след обнародването в Държавен вестник на Наредба № 4 от 28 май 2019 г. за условията и реда за използването на незадължителния термин за качество „планински продукт“.

Момчил Неков: Време е за общоевропейска стратегия за селските, планинските и отдалечените региони


Терминът за качество „планински продукт” се използва за описание на продукти от растителен и животински произход, включително и пчелни продукти, произведени и преработени в планински райони. Понятието може да се използва и при извършване на директни доставки на непреработени продукти от производители, регистрирани по реда на Наредба №26 от 14 октомври 2010 г. за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход.

Марин Великов: Предлагаме нов закон за храните и насърчаване на местните производители

За продукти, като например месо, животните следва да бъдат отглеждани в планински райони и да прекарат най-малко последните две трети от живота си в тях. Контролът върху употребата на логото се извършва от Българската агенция по безопасност на храните на всеки етап от производството, преработката и дистрибуцията.