Десетки хиляди германци отново излязоха на улицата през уикенда, за да протестират срещу крайнодесния екстремизъм, след като стана ясно, че членовете на дясната партия “Алтернатива за Германия” (AfD) са обсъждали насилственото прехвърляне на мигранти – включително Германски граждани — на тайна среща, съобщава кореспондентът на Voice of America (VOA), Хенри Риджуел в своя репортаж.      

Пред германския парламент около 150 хиляди протестиращи създадоха това, което те нарекоха „защитна стена“ срещу десния екстремизъм в събота. Целта на гнева им: партията „Алтернатива за Германия“. Сред протестиращите имаше високопоставени германски политици, предава VOA.  

“Алтернатива за Германия” никога няма да спечели властта в тази страна. Всички ние ще заемем ясна позиция срещу нея“, казва Саския Ескен, ръководител на управляващите социалдемократи. 

Протести в цялата страна се провеждат всеки уикенд от средата на януари, когато уебсайтът „Correctiv“ разкри, че политици от “Алтернатива за Германия” са обсъдили принудителното прехвърляне на мигранти извън страната – дори тези с германско гражданство – на тайна среща през ноември в Потсдам, край Берлин.  

„Неонацисти, донори и политици от “Алтернатива за Германия” говориха много конкретно за осъществяването на експулсирането на милиони хора от Германия. И това е ситуация, в която партията има реална възможност да спечели властта", смята Жанет Гуско, изпълнителен директор на Correctiv. 

Германският канцлер Олаф Шолц приветства протестите. 

„Ако има нещо в Германия, което никога повече не трябва да намира място, това е националната расова идеология на нацистите”, посочва германският канцлер Олаф Шолц. 

Съпредседателят на “Алтернатива за Германия” Алис Уайдел нарече случващото се “лява кампания”. 

Тя казва, че истинските врагове на конституцията са тези, които призовават за забрана на определени партии. 

Болезнената история на Германия при Адолф Хитлер и нацистите прави страната силно чувствителна към десния екстремизъм. Има все повече призиви за забрана на “Алтернатива за Германия”.  

„Принудителното прехвърляне на хора на други места звучи много познато в германски контекст. И честно казано, Германия не може да си позволи това. В този случай член 21 от германската конституция казва, че всичко, което подкопава или оспорва германския демократичен ред, е противоконституционно. След това има процес, при който Министерството на вътрешните работи ще отнесе конкретен казус до Върховния съд”, коментира Мат Квортруп, професор по политически науки в университета “Ковънтри”.

Това би било много противоречива стъпка срещу “Алтернатива за Германия”, партия, която се ползва с 20% от подкрепата на избирателите 

С насрочените за по-късно тази година европейски и национални избори политическата температура в Германия се покачва, предава VOA. 
Voice of America (VOA)/Vesti.bg