/ ThinkStock/Getty Images
Българският национален отбор падна с 1:2 в Борисов от Беларус и набързо заличи добрите впечатления от успеха над Холандия с 2:0, съобщи Gong.bg. Опасенията ни, че това срещу „лалетата“ може да е било щастливо изключение от правилото нищо чудно да е било лошо, но вярно усещане. Защото България не показа абсолютно нищо като игра и бе победен от един среден като класа, но доста по-надъхан беларуски тим. Паднахме заслужено, трета наша загуба в квалификациите. А Беларус не бе печелил мач досега в тази група. Но дойде България и беларусите спечелиха.

Мачът започна със спокойно темпо, като домакините бяха по-активният отбор в началото. Беларус се настани в половината на българите и макар да действаше малко хаотично, създаваше известно напрежение в нашите редици. Стигна се до пряк свободен удар пред нашата врата, а ударът от много далеч на Алисейко се оказа коварен и Ники Михайлов изби не без усилия тупналата пред него топка. Първата добра атака за нашите дойде в 20-ата минута. Делев изведе Манолев отдясно, той стреля силно, но вратарят на Беларус изби в корнер.

Малко по-късно Спас Делев отправи коварен далечен удар, вратарят Черник изби с усилие, но беше вдигнат и флаг за засада. В 33-ата минута Чорбаджийски не бе внимателен при опеката на мощния Лаптев и го фаулира в наказателното поле – дузпа за Беларус. Точен от бялата точка бе Михаил Сиваков и домакините поведоха с 1:0. Към края на първото полувреме Светльо Дяков получи жълт картон, а това ще му доведе донесе наказание за мача срещу Швеция през август. Първото полувреме приключи с аванс от един гол за Беларус, а българите не бяха достатъчно активни, очаквахме повече.

Започнахме по-енергично втората част. Стигнаха се до два преки свободни удара, корнер, разбъркване пред вратата на Беларус. Не се намери обаче кой да нанесе шут... Лошите новини продължиха с напускането на Спас Делев. Бързакът контузи ръката си, а на неговото място влезе таранът Андрей Гълъбинов. После и Ивелин Попов бе сменен от Ивайло Чочев. Но нещата не се променяха. Хората на Петър Хубчев натиснаха, но този натиск не бе организиран, по-скоро стихиен. А беларусите дебнеха на контри.

В 78-ата минута Матвейчик се изяви с много важна намеса, пресича пас към Гълъбинов, който бе пред вратата.  В 80-ата минута всичко свърши. Павел Савицки стреля елегантно и с прехвърлящ удар изпрати топката над Ники Михайлов, а от напречната греда – във вратата за 2:0. В края Георги Костадинов върна един гол в добавеното време, но твърде късно - 2:1.

Радост донесоха волейболните ни национали. България започна турнира от Световната лига по прекрасен начин - успех с 3:2 гейма  (25:16, 20:25, 19:25, 25:23, 16:14) над световния шампион Полша за радост на всички български фенове в зала "Конгресна". Момчетата на Пламен Константинов демонстрираха огромно желание за победа и класна игра, с която успяха да обърнат резултата, след като губеха с 1:2 гейма. Отлична игра на посрещане и блокада, както и агресивен сервис бяха в основата на успеха. Това е втора поредна победа за "лъвовете" в Световната лига след успеха с 3:2 над Русия преди седмица.

Родните национали започнаха двубоя с феноменална игра, довела до истински погром над съперника в първия сет - 25:16. Постепенно обаче Бартош Курек и компания успяха да стабилизират играта си и стигнаха до успеха във втория и третия гейм, съответно на 20 и 19 точки. Четвъртият гейм бе ключов, тъй като бе и най-равностойният в мача, а в края му голямото желание на българите донесе успеха за 25:23. В тайбрека всичко бе въпрос на нерви и за голяма наша радост България бе отборът, който се справи с напрежението, водеше през почти цялото време и стигна до победата с 16:14.

В другия мач от групата Бразилия победи Канада с 3:1 гейма. В събота от 19:40 България ще играе срещу Канада в опит да стигне до третата си победа в турнира.
Gong.bg