Фотоизложба в София разказва за духа на Карнавала във Венеция
Фотоизложба в София разказва за духа на Карнавала във Венеция / Снимки: Италиански културен институт
Колективна фотоизложба "Маски във Венеция" ще се състои на 18 февруари в София.

Фотоизложбата цели да разкрие повече от същността на Карнавала във Венеция, а именно маскирането – благодарение на маските и костюмите всеки може да скрие изцяло или частично своята идентичност, като промени поне веднъж социалния си статус, възраст, пол или демонстрира екстравагантна външност, плод единствено на фантазията.

Площад „Сан Марко” от само себе си се превръща в неизбежен център на Карнавала. От 2008 г. всеки един от шестте квартала на Венеция, наречени „сестиери” символизира едно от петте сетива, докато на площад Сан Марко се пада да бъде „разумът”, който ги координира.

Карнавалът във Венеция се слави с древен произход – първото свидетелство за него датира от 1094 г., когато дожът Витале Фалиер подписва документ, в който се говори за публични забавления. Още от началото, по настояване на институциите, анонимността имала точна и ясна цел – да бъде сведено до минимум, през цялото времетраене на празненството, строгото социално разделение на касти, като по този начин се толерират иронията и шегите, отправени към аристокрацията. С едикт от 1296 г. Сенатът на Републиката обявява Карнавалът за обществен празник с продължителност шест седмици.

Събитието ще се състои в от 19.00 ч. в галерия "Райко Алексиев".