Архимандрит Дионисий, който заплаши с анатема всички, гласували за Истанбулската конвенция и със забрана да влизат в църква, е предизвикал редица скандали в последните няколко години.

Устатият отец си навлече не една и две критики през годините - покрай избирането му за епископ - стъпката преди митрополит, през оглавяването на "Александър Невски" и изгонването на мирянин от охраната в храма. Помните вероятно и зарята за Великден през 2016 година - негова идея. Той нарече и либерална сган всички, които са "за" ратификацията на конвенцията, която предизвика протести. Във фокуса на медиите бе и златният му дом. Той е участвал и при раздаването на архонтски титли.

Светият Синод се разграничи от него, макар всички митрополити да са против конвенцията - и да организира молитви в храмовете срещу нея. А преди две години бе свален като предстоятел на "Александър Невски". Миряните го обвиниха, че кичът и светският дух нямат място в духовното. "Дионисий е болен от кич и трябва да бъде излекуван“, коментираха преди близо две години противници на архимандрит Дионисий. Повод за това е зарята на Великден пред "Александър Невски", която учидила митрополитите. Тогава Дионисий се защити и попита защо да може заря за мутрите. Стигна се и до мутри вътре в храма - през май 2016 година неделната литургия завърши със скандал и изгонване на миряни. Едри богомолци избутаха младеж, задал въпрос на Дионисий.

Светият синод: Истанбулската конвенция отваря вратите към морален разпад

Дионисий е роден като Димитър Бойков Мишев през 1981 година в София През 2014 година архимандритът трябваше да бъде ръкоположен за епископ. Тогава обаче се заговори как е участвал в раздаването на титли архонт - най-вече на бизнесмени, и участието му в служби с ордени, непризнати от църквата. Не бе ръкоположен за епископ, но оглави "Александър Невски" и въведе такса от 5 лв. за миряни.

Прави впечатление, че архимандрит Дионисий тъне в огромен лукс. След скандала през 2016 г. бТВ влезе в дома му - в неговите 67 кв.м. доминиращ цвят е златистият – както на тапетите, така и на завесите и по рамките на големите огледала. Има камина, богата орнаментика по стените, голям телевизор, добре обзаведена кухня и просторна всекидневна. „Аз съм си тук в моя манастир”, казва духовникът.

Вижте още:

ГЕРБ отлага ратификацията на Истанбулската конвенция (ОБЗОР)

Спорната Истанбулска конвенция тръгна по комисии и получи първото „Не“

Радев: Не е моментът да ратифицираме Истанбулската конвенция

БСП иска референдум за Истанбулската конвенция

У нас скочиха срещу Истанбулската конвенция, в нея бил записан „неутрален пол“

Георги Марков: Всички знаем какво е жена, знаем какво е пол, не сме дебили