/ БГНЕС
Дарението за „Двореца“ няма да се ползва за ремонти
96229
Дарението за „Двореца“ няма да се ползва за ремонти
  • Дарението за „Двореца“ няма да се ползва за ремонти
Парите от дарението, което получи Националната галерия „Двореца“, няма да се използват за ремонти. Те ще служат само за купуването на произведения на изкуството. Това каза директорът на културната институция Слава Иванова. Националната галерия получи близо 1,8 млн. лв. от завещанието на българката, емигрирала в Австралия, Маргарита Занеф, което е повече от половината от годишния й бюджет.
 
Това е първото толкова голямо дарение за български музей и с него ще се купуват единствено произведения на изкуството за обогатяване на колекцията, а това ще става по ясни и законосъобразни правила, заяви директорът на Националната галерия Двореца“ Слава Иванова: "Когато направим в края на тази година първите откупки, аз ви обещавам, че ще подготвим и ще представим пред вас изложба с тези произведения. Когато произведенията, откупени с парите от нейното дарение, бъдат представени в изложби, задължително на тези анотации ще бъде споменавано нейното име. И, разбира се, ще поставим плоча - така, както се прави във всички музеи по света".  

Картините в Българския Лувър в риск
 
Парите от дарението няма да се използват за ремонти, категорична е Слава Иванова. Те ще се използват за нещо, което ще остане за България: "Тези пари наистина трябва да бъдат вложени в закупуване на изкуство и в обогатяване на националната колекция. Всички други материални активи са временни и нетрайни, но националната колекция ще остане".  
 
Никой от Националната галерия не е познавал Маргарита Занеф. За нея се знае само, че е емигрирала в Австралия през 1960 г. и че е ценител на изкуството и колекционер. Починала е през 2016 г. и е завещала парите от продажбата на имуществото й да бъдат разпределени по равно на Националната галерия в София и на Художествената в Сидни, Австралия.