Църквата "Свети Иван Рилски" в село Запалня е истинска атракция за туристи и любим обект на фотографи. Тя е единственият останал жив спомен от историята на село Запалня, потопено във водите на язовир "Жребчево". Това разказа зам.-кметът по европейски проекти на община Сливен Стоян Марков.

Запалня е потопена през 1965 г. Селото било известно с най-добрите насаждения от маслодайна роза в страната и имало повече от 120 гюлови казана. След потапянето му, на дъното на язовира останали къщите, читалището, селската кръчма и красивите розови градини.

Легенда разказва, че под водите е останало и заровено злато на богат производител на розово масло, което и досега не е открито. Повечето хора от потопеното село са се заселили в град Твърдица, където основали т.нар. Запалски квартал, също и в Казанлък, Сборище и село Оризари, разказват местните.

Единствено църквата останало от потопеното село, превърнала се в истинска атракция за туристи и обект на фотографи и журналисти. Рано напролет храмът е почти изцяло под водата, а през лятото, когато водите на язовира се прибират, той изплува. Обителта е построена през 1891 г. от тревненски майстори и е осветена през 1892 г. от митрополита на Сливенска епархия Гервасий, разказа още Стоян Марков.

„Потопената църква" изплува над водите на яз. Жребчево всяка година (СНИМКИ/ВИДЕО)

Храмът е издигнат на хълм. Когато се разбрало, че селото ще бъде потопено, хората изнесли иконите и църковната утвар и ги пренесли в църквата в град Гурково. Според Марков тогавашната власт е предложила на свещеника, служещ в църквата, да я разруши, но той отказал.

Църквата "Св. Иван Рилски" е останала, за да ни покаже, че вярата и духът винаги умират последни. Идеята за консервацията й е амбициозна и може да дочака по-добри времена, когато църквата ще може да бъде възстановена, коментира Марков.

Инициативен комитет от Твърдица организира кампания за консервиране на т.нар. потопена църква в язовир "Жребчево", съобщиха инициаторите. Целта е църквата да се консервира и запази за поколенията, след като се е превърнала в култово място за посещения, включително и поклоннически.

Планира се да бъдат консервирани и запечатани зидовете на потопената църква "Свети Иван Рилски", както и да бъде изработен олтар. Инициаторите искат още кръстът от храма да бъде поставен над останките от църквата. Намеренията им са тя да се превърне в единствената църква, достъпна и ползваема от лодка.

Източник: БТА