/ iStock/Getty Images
Златистият стафилокок (Staphylococcus aureus)- един от най-опасните патогени в света, става още по-смъртоносен, ако влезе в контакт с цигарен дим, пише в. "Дейли мейл", позовавайки се на резултатите от британско изследване.

Опасна бактерия се разпространява в болници в целия свят

Авторите му от университета на Бат са установили, че някои щамове на златистия стафилокок не само оцеляват след третиране с цигарен дим, но и стават по-устойчиви. Според учените химикалите в дима предизвикват остра реакция в бактериите, което ги кара да мутират по-бързо от обикновено. Като част от експеримента учените са обработили с дим шест различни щама на златистия стафилокок, включително и устойчивия на метицилин. За целта специалистите са използван дим само от една цигара, но обработката е продължила шест часа.

Три щама, които са в състояние да заразят здрави хора, са удържали по-успешно на "атаката" с цигарен дим. Другите щамове на супербактерията са започнали да показват резистентност към рифампицин - антибиотик, прилаган при лечението на пациенти с метицилин-резистентен златист стафилокок
БТА