Чудотворна вода бликна в центъра на новостроящ се храм в Стара Загора
Чудотворна вода бликна в центъра на новостроящ се храм в Стара Загора / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Чудотворна вода бликна в центъра на новостроящ се храм в Стара Загора
52488
Чудотворна вода бликна в центъра на новостроящ се храм в Стара Загора
  • Чудотворна вода бликна в центъра на новостроящ се храм в Стара Загора

Регионалната здравна инспекция в Стара Загора ще изследва водата, която бликна в центъра на новостроящия се храм „Свети преподобномъченик Игнатий Старозагорски", съобщи началникът на РЗИ в града д-р Златина Нанева.

Спешната проверка се наложи, след като бе разпространена информация, че водата е свещена и христова. Сред миряните в Стара Загора плъзна мълвата, че тя е чудодейна, защото е излязла от 33 метра, колкото са годините на Христос и се очаква масова консумация, преди да е установено дали отговаря на санитарно-хигиенните изисквания.

Върволици от вярващи се очаква да тръгнат с бутилки и съдове, за да пълнят от водата, която бликна в средата на незавършения още храм след бита сонда от ВиК- Стара Загора. Досега в района вода не е откривана никъде.

„Търсили сме и за нас вода, да проверим къде какви водоизсточници има, но така и не сме откривали. На едно от местата сондата беше на 120 метра, но пак нищо не излезе", разказа управителят на водното дружество инж. Румен Райков.

Мястото, където да бъде бита сондата посочил старозагорският митрополит Галактион. „Точно на 33-я метър излезе вода, което е показателно - това е Христовата възраст", прави аналогия инж. Райков.

Митрополит Галактион обичайно не бе открит за коментар. Според инж. Райков обаче водата е свещена, защото е бликнала от самия център на храма, кръстен на закрилника на Стара Загора св. Игнатий Старозагорски. „Тя може да се използва за всичко от богомолците, но само в храма, не може да бъде включена в системата на Стара Загора, защото трябва бъде включена в санитарно-охранителна зона, а тя си има строго определени изисквания", обясни управителят на ВиК и уточни, че да да се изгради такава зона са нужни големи площи, а да се разруши храмът заради нея е немислимо.

Директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Златина Нанева заяви, че водата не може да бъде консумирана, без да бъде надлежно изследвана. „Ще възложа на колегите от здравен контрол да направят проверка и да излязат с професионално становище, защото тази чешма не фигурира в нашия обсег", категорична е тя.

Първата копка на храма „Свети преподобномъченик Игнатий Старозагорски" беше направена през лятото на миналата година. Земята е дарение на Митрополията от Община Стара Загора. Черквата ще бъде разположена на площ от 1250 кв.м. Гради се изцяло с дарения. Фирмите също работят без печалба.

Свети Игнатий е роден в Стара Загора в края на ХVIII век. След отказ да приеме исляма е обесен за назидание на 8 октомври 1814 година. Негови мощи се пазят в руския манастир „Свети Пантелеймон" в Света гора, а след завършването на храма част от тях ще бъдат пренесени и съхранени в него. Светецът е обявен за небесен покровител на града от Българската православна църква.