Читалище в Кърджали вече има филиал на Антарктида
Читалище в Кърджали вече има филиал на Антарктида / Дарик Кърджали

Читалище "Обединение 1913" в Кърджали вече има филиал в българската база на Антарктида. Това стана ясно по време на посещението на проф. Христо Пимпирев в родопския град, където той представи книгата си "Антарктически дневници". Председателят на читалището Стоян Анадолиев му подари електронна библиотека, първите книги в която описват моменти от историята на Кърджали - създаването на първото светско училище СОУ "Отец Паисий" преди сто години, пак тогава през 1913 година се създава и читалището, специално място е отделено и на Регионалния исторически музей в Кърджали.

Електронната библиотека ще е първа по рода си на ледения материк по думите на проф. Пимпирев. "Първите книги, които ще бъдат качени в електронната библиотека, ще бъдат на проф. Биолчев и проф. Пимпирев, както и историята на читалището и на първото българско училище в Кърджали", обясни Анадолиев.

"На Антарктида вече има южен ледник, който носи името Кърджали. Той е много, много красив и е подвижен, а това значи живот", разказа проф. Пимпирев. Надявам се един ден кърджалийските деца да бъдат сред жителите на Антарктида, защото там е бъдещето на науката, допълни той.

Книгата на проф. Христо Пимпирев "Антарктически дневници" бе представена от проф. Боян Биолчев, който също има книга за Антарктида, по време на проява за 100-годишнината на най-старото училище в Кърджали СОУ "Отец Паисий".

Други новини от Кърджали