Благовест Сендов поклонение
Благовест Сендов поклонение / БГНЕС

България се сбогува със световноизвестния български математик и политик академик Благовест Сендов. Той почина в неделя на 87-годишна възраст.

Прощаваме се с акад. Благовест Сендов


Професор Сендов е бил председател и заместник-председател на парламента. Като ректор на Софийския университет през 1979 година в 30 училища въвежда т. нар. Сендовска образователна система. Автор е на повече от 200 научни публикации в областта на компютърните науки, математическото моделиране в биологията, компютърната геометрия, има 7 монографии и над 30 учебника.

Пред тленните останки на големия политик, дипломат и учен, бяха дошли да изразят уважение председателите на Народното събрания Огнян Герджиков, Цецка Цачева и Цвета Караянчева, вицепрезидентът Илияна Йотова, ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков, кметът на София Йорданка Фандъкова, акад. Антон Дончев, бивши и настоящи министри и депутати от левия и десния политически спектър.

Благовест Сендов поклонение
БГНЕС


 

Благовест Сендов поклонение
БГНЕСОтиде си акад. Благовест Сендов

"Акад. Сендов е един от най-значимите председатели на българския парламент, учен от световна величина, човек просветител бих казала, изключително надарен, загубата е голяма", заяви председателят на НС Цвета Караянчева.

 

Благовест Сендов поклонение
БГНЕС"Един изключително достоен човек. Можеше да бъде президент на България, имаше качествата и световноизвестен учен. Наистина поклон пред светлата му памет!", заяви бившият служебен премиер проф. Огнян Герджиков.

Караянчева за акад. Благовест Сендов: Напусна ни една достойна личност


"Това е един от малкото българи, които нямат нужда въобще от никакво представяне. Акад. Сендов за нас е тежка загуба. Сега трябва цялата математическа общност, цялата академична общност да се обединим и да продължим неговото дело", заяви математикът проф. Олег Мушкаров.

 

Благовест Сендов поклонение
БГНЕС

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков заяви, че ще запомни Благовест Сендов с желанието приятелски да помага на по-младите си колеги, с неизменната си деликатност и съвети. „Истинската причина да го обичаме и уважаваме, че винаги се отнасяше човешки с всички. Всичките постове не накараха акад. Сендов да забрави, че е един от нас. Никога не съм го виждал да се държи надменно“, спомни си ректорът на най-старото у нас висше учебно заведение.

Акад. Антон Дончев сравни Благовест Сендов с воин.

„Човекът, който стои до нас беше едновременно воин с шлем, с щит, с меч и учен с бял лист, който се бореше на страната на светлината. Най-голямото му постижение, че печелеше приятелите с толерантност и разбиран. Иска ми се да изпратя Благовест с думите, когато Кирил си е отивал, той казал на брат си Методий: „Аз паднах на браздата, ти продължи нататък“. Това, което Благовест щеше да ни каже – „аз паднах на браздата, вие виждате къде сочи, хващайте дръжките и ралото и вървете натам, където вървях аз“, завърши словата си бележитият ни писател.

Благовест Сендов поклонение
БГНЕС


 

БНТ