Будистите отбелязват Весак
Будистите отбелязват Весак / снимка: Reuters

Един от големите будистки празници - Весак се отбелязва днес във всички будистки манастири в Русия, предаде ИТАР-ТАСС. Смята се, че именно в този ден, но в различни години са се случили три важни събития в живота на Буда Шакямуни. На този ден той се е родил, на 36 години е получил просветление, а на 81 години се е потопил в паранирвана. Свещеният за будистите празник е включен през 2000 година в календара на ЮНЕСКО.

В знак на уважение, почитане и поклонение през Учителя, хората носят дарения в манастирите на този ден - светилници, храна, благовония, а свещенослужителите четат сутрите "Поклонение и дар за Буда" и "Пристигането на Буда от небесата Тушита".

Днес може да се направи и поклонение пред нетленното тяло на Даши Дорж Итигелов, посочва БТА. Дванайсетият глава на руското будистко духовенство умира на 75 години през 1927 година и е погребан недалеч от столицата на република Бурятия Улан-Уде. През 2002 година саркофагът с тялото му е изровен от гроба. Тялото се намирало в земята 75 години, но на практика не се разложило. Будистите смятат, че ламата е достигнал пустота - великата реалност на всички явления. Нетленното тяло на Пандито Хамбо лама Даши Доржо Итигелов е една от светините в будизма.

При завършване на празника на 5 юни ламите ще призоват Сахюусанов - защитник на учението на Буда и негов последовател.