/ ThinkStock/Getty Images
Бубонната чума върлува от четири хилядолетия, съобщават учени, които са идентифицирали заболяването в човешки тленни останки отпреди 3800 години, предаде Франс прес.
 
"Това връща с 1000 години назад във времето появата на бубонната чума", поясниха авторите на изследването. Заключенията им са базирани върху тленните останки на двама души, погребани в Самарска област в Русия. Било установено, че те умрели вследствие на заразяване с бактерията Yersinia pestis.

2014: Чума в Мадагаскар взе 40 жертви от 119 заразени от края на август досега
 
"Става въпрос за най-древния открит досега щам, свързан с бубонната чума", отбелязаха учените от института "Макс Планк" за история на човечеството в Йена, Германия.
 
Щамът е същият като онези, предизвикали най-смъртоносните епидемии в историята на човечеството - Юстиниановата чума, Черната смърт през Средновековието, чумата в Китай през 1890-1910 г.

2014: Китайски град е отцепен, негов жител почина от бубонна чума
 
"Болестта продължава да засяга популации хора в целия свят", се казва в комюнике на института. "Въпреки историческото и съвременното й значение, произходът й не бе добре опознат."
 
Сега учените успели да установят кога бактерията е придобила способността да оцелява у бълхи, които са вектори на заболяването. Дешифрирането на генома на бактерията, причинила смъртта на въпросните двама души в Русия, показва, че това е станало преди около 4000 години.
 
Резултатите от изследването са публикувани в Nature Communications.
БТА