Алек Попов е първият носител на наградата Четящият човек
Алек Попов е първият носител на наградата Четящият човек / снимка: sxc.hu

Първият носител на наградата "Четящият човек" е писателят Алек Попов, съобщава БТА.

Наградата му се присъжда за приноса му в приобщаването на младите хора към четенето на български книги и към творческото писане, за популяризирането на българската литература чрез други жанрове на изкуството, както и за избора му да живее през по-голямата част от годината в съседство с Морската градина на Бургас.

Алек Попов е първият носител на наградата за нова българска художествена проза "Хеликон" за книгата му "Ниво за напреднали". Той е автор на романите "Мисия Лондон", "Черната кутия", сборника с новели "Телесни плевели", на сборниците с разкази "Другата смърт", "Мръсни сънища", "Игра на магии", "Митология на прехода", сборника с есета "Спътник на радикалния мислител".

Носител е и на наградите "Гравитон", Рашко Сугарев" и "Павел Матев", както и на годишната награда на списание Clouds, където романът "Мисия Лондон" се публикува на английски език.

Новата награда на Алек Попов - малка пластика на скулптора Никола Личков - ще бъде връчена тази вечер, 6 август в бургаския летен театър по време на официалното откриване на Летния фестивал "Четящият човек".

След откриването започва рокконцертът с песни по стихове на известни български поети с участието на Валди Тотев, Дими Димитрова и група "Атлас".

Фестивалът ще продължи до 9 август 2012 година с изложби, театрални спектакли и концерти.