75 години от рождението на Невена Коканова
75 години от рождението на Невена Коканова / netinfo
75 години от рождението на Невена Коканова
68929
75 години от рождението на Невена Коканова
  • 75 години от рождението на Невена Коканова

Киноиконата Невена Коканова щеше да навърши 75 години на 12 декември. Една от най-обичаните български актриси на всички времена си отиде на 61 години през 2000 година.

Коканова е изиграла над 50 роли в киното и е удостоена с редица престижни награди.

Звездата й изгрява през 1957 година с първата й филмова роля- на Ема в лентата "Години за любов".

Сред най-емблематичните роли на Коканова остават тези на Ирина в екранизацията на романа "Тютюн", както и на Лиза в "Крадецът на праскови".

Невена Коканова се е снимала в над 50 филма, но кариерата й започва в средата на 50-те, когато е на 18-годишна възраст.

Изявява се като стажант-актриса в Ямболския театър. Не след дълго започва и кариерата и в киното, като ролите и в ленти като „Крадецът на праскови" и „Тютюн" се помнят от любителите на българското кино и до днес.

Участвала е още в „Инспекторът и нощта", „Карамбол", „С дъх на бадеми" , „Момчето си отива".

Невена Коканова е носител на редица награди - удостоена от Съюза на българските филмови дейци с голямата награда „Златна камера" за значителен принос в българското кино, награда за цялостно творчество и изключителен принос в българската филмова култура, както и с орден «Стара планина» първа степен.

„След тежка операция, когато болният оздравее и един ден тръгне надолу по стълбите, за да си отиде, ми идва да изтичам след него, да го настигна, да го отдръпна настрана и да му кажа: „Ей, ти довчера може да си живял както си знаел, но днес трябва нещо - нещо незначително даже, да промениш. Защото този твой живот не е вече само твой, трябва да бъдеш нещо повече, трябва да бъдеш личност, където и да си, който и да си", е една от най-силните й реплики във филма "Обич".