110 години българско цирково изкуство
110 години българско цирково изкуство / снимкa: Sofia Photo Agency

Атанас Динков подготвя нов акробатичен номер - тройно салто с една кокила. Ако успее, ще го представи на Световния фестивал на цирковото изкуство в Монте Карло.

Младият артист от цирк "Балкански" спечели тази година наградата "Икар" на Съюза на артистите в България за двойното си салто с една кокила, припомни собственикът на цирка Александър Балкански. Той даде пресконференция по повод на 110-годишнината на българското цирково изкуство.

Ефектна дресура на маймуни от Унгария, еквилибристика от Молдова, жонгльори от Украйна, клоуни от Русия, дресура на понита, акробатика на трупа "Балкански" са в програмата за новия сезон. Ще има и три номера от Китай - еквилибристика, антипод и съвсем ново за българската публика изпълнение - клишник. Мъжкия вариант на каучука ще представят две 10-годишни момчета, най-добрите в света в този жанр.

Водят се преговори за дресура на рядък вид бели тигри, под закрилата на Европейската организация за защита на животните - от САЩ или Румъния.

Новият сезон ще бъде открит на 20 март 2008 година в столичния квартал "Люлин" - под новото шапито на цирк "Балкански", изработено в Италия. Цирк "Балкански" вероятно ще работи поне година в странство - за да не фалира. Тук има такава опасност заради недобрата икономическа ситуация според Александър Балкански.

Циркът има нови покани за турнета - за осем месеца в Израел и за две години във Великобритания. Очаква се тази година цирк "Балкански" да стане член на Европейската циркова ложа.