Към момента в сайта са включени около 30 основни хранителни продукта
Представиха платформата за проследяване на цените на основните хранителни продукти у нас. Министрите на икономиката и на земеделието показаха на потребителите как да сравняват цените и сами да си направят сметка къде определен продукт е най-изгоден. 

Предвидено е адресът на сайта да е foodprice.bg. Към интернет страницата ще има и бърза връзка през този на Министерството на икономиката и индустрията, съобщи NOVA

Направени са над 1000 проверки в търговските обекти. Предвиждат се и законодателни промени - Закон за надценките на хранителните стоки. Ще се прегледат и европейските закони по отношение на храните, като ще се заимстват добрите практики, обясни икономическият министър Никола Стоянов.

Платформата ще предоставя обединена информация за пазара на храни – от изкупни цени на основни суровини, през стойност на внос и цени на едро, до тези на рафта в магазина.

Земеделският министър обясни как ще се бори държавата с нелоялните търговски практики

Данните са налични както на национално ниво, така и по области. Има възможност и за сравнение на цените у нас с тези в седем европейски държави (в мониторинга са включени столиците Берлин, Виена, Париж, Букурещ, Атина, Прага и Загреб).

Сайтът е собственост на Министерството на икономиката и индустрията и е разработен от „Информационно обслужване” АД.

Към момента в сайта са включени около 30 основни хранителни продукта, но за част от тях все още се събира информация за различни техни разфасовки или характеристики (например – масленост при киселото мляко, бял и типов хляб и др.).

Системата дава възможност и за проследяване на изкупните цени на основни суровини като мляко, слънчоглед и др. Така потребителят може да получи пълна информация за формирането на цената на дадена стока.
NOVA