Глобалното затопляне увеличава броя на прилепите в цял свят, а с това и вероятността от поява на нови смъртоносни коронавируси
Глобалното затопляне увеличава броя на прилепите в цял свят, а с това и вероятността от поява на нови смъртоносни коронавируси / iStock/Getty Images
Учени от Обединеното кралство, Германия и САЩ бяха първите, които описаха механизмите на промените в околната среда в Южен Китай и околните райони, които могат да доведат до рязко увеличаване на видовото разнообразие на прилепите - основният резервоар за появата на новият коронавирус SАRS-CoV-2.

Резултатите от изследването са публикувани в списанието Science of the Total Environment.

Глобалните климатични промени - повишаване на температурите, повече слънчева светлина и повече въглероден диоксид в атмосферата - промениха състава на растителността и естественото местообитание на животните в много региони на света.

Мащабно екологично проучване в Южен Китай и околните райони в Мианмар и Лаос разкри значителни промени във вида на растителността в тези райони през последния век. Това създаде благоприятно местообитание за прилепите.

Известно е, че броят на новите вируси, произхождащи от популацията на прилепите, пряко зависи от броя на местните видове на тези летящи бозайници. Учените изчисляват, че само в провинция Юнан от началото на 20-ти век са се появили 40 нови вида прилепи, които потенциално носят със себе си около 100 вида коронавируси.

Поради затоплянето и свързания с това бърз растеж на тропическите гори, според изследователите регионът се е превърнал в „глобална гореща точка“ за появата на нови патогени.

„Изменението на климата през миналия век направи местообитанието в провинция Юнан в южната част на Китай подходящо за значително повече видове прилепи“, заяви водещият автор на изследването д-р Робърт Бейер от Катедрата по зоология на университета в Кеймбридж.

Въз основа на наблюдения върху температурата, валежите и облачността през последните сто години, авторите са съставили карта на световната растителност, каквато е била преди век. След това те използваха информация за растителните изисквания на различни видове прилепи, за да определят глобалното разпространение на всеки вид в началото на 1900-те.

Сравняването на тази картина с настоящото разпространение позволи на учените да видят как видовото разнообразие на прилепите се е променило по света през последния век.

"Тъй като климатът промени местообитанието, много видове се преместиха в други райони, носейки своите вируси със себе си. Взаимодействието между животните и вирусите в новите локални системи доведе до появата на голям брой нови вредни вируси", обяснява Бейер.

Според световната популация на прилепи днес има около 3000 вида коронавирус. Всеки вид от тези животни носи средно 2,7 коронавируса. Повечето коронавируси, пренасяни от прилепи, не се предават на хората. Но увеличаването на броя на видовете прилепи в определен регион увеличава вероятността там да възникне опасен за хората патоген.

Проучването установи, че през изминалия век изменението на климата е довело и до увеличаване на видовете прилепи в региони на Централна Африка и части от Централна и Южна Америка.

Превод и редакция: DarikNews