Нов сладкиш - хибриден продукт между кроасан и мъфин, породи полемика още при появата си и скара две водещи сладкарници, пише в. "Кориере дела сера".
Продуктът се нарича кръфин, което е смесено име идващо от кроасан и мъфин. Той е с формата на кексче, но е изпечен от многолистно тесто като кроасаните. В единия му ъгъл има отворче, през което се слага различен пълнеж, например шоколад с настъргани ядки.
Introducing the #cruffin (Yes, it's a croissant/muffin): http://t.co/V1x4dvS2G6 pic.twitter.com/oamZhEb6yl
— HELLO! (@hellomag) March 5, 2015
Кръфинът беше представен от престижната лондонска сладкарница "Фоксрофт енд Джинджър". Веднага обаче сладкарницата от Сан Франсиско "Пекарната на Мистър Холмс" обяви, че рецептата за кръфина е нейна. Тя го предлагала от доста време с най-различни пълнежи и обикновено на опашка пред нея чакали около 50 души, за да си купят кръфин.
Подобна полемика имаше и при други хибридни сладки продукти, като например кронът /хибрид между кроасан и донът/, досан /отново хибрид между донът и кроасан/, бръфин /хибрид между френския козунак бриош и мъфин/ или фрисан /пържен кроасан, чието име идва от думата кроасан и френския глагол за пържене/.
Засега в Лондон хибридът между кроасан и мъфин - кръфин, се продава за 2,70 лири бройката. Но тази цена може да скочи на черния пазар. Например, когато за първи път се появи хибридът между кроасана и донъта - кронът, на черно в САЩ той се търгуваше за 80 долара бройката.
Източник: БТА