Животът на динозаврите вероятно е процъфтявал до сблъсъка на астероид с нашата планета
Животът на динозаврите вероятно е процъфтявал до сблъсъка на астероид с нашата планета / iStock/Getty
Учени от Лондонския имперски колеж и университета в Бристол установиха, че животът на динозаврите вероятно е процъфтявал до сблъсъка на астероид с нашата планета, а не е бил в упадък в резултат на климатични промени, както показват някои изследвания, съобщи сп. "Нейчър къмюникейшънс".

Доказаха, че космически удар е бил фатален за динозаврите
 
Специалистите създали модел на екологичните ниши - определени условия за живот, включващи температурата на въздуха и количеството на валежите, които са нужни за оцеляването на даден вид.
Били комбинирани климатични данни и данни за фосили, за да се определи към какви фактори, свързани с жизнената среда, са се приспособили северноамериканските динозаври през късната креда и къде са предпочитали да живеят.

Измирането на динозаврите било случайно

Учените изяснили, че в края на кредата преди 66-83,6 милиона години намаляла числеността на динозаврите, обитаващи райони, където сега има скални образувания. Моделирането показало, че всъщност благоприятни за живота на динозаврите условия имало на целия континент, но фосилите по тези места не са се съхранили. Освен това районите, където имало много динозаври, били с относително малка площ.
В резултат съхранилите се до наши дни динозавърски фосили не са представителна извадка, т.е. не представят точно видовете динозаври и числеността им в края на кредата.

Новоизлюпените тиранозавърчета са били пухкави

По думите на учените, всички познания за динозаврите в Северна Америка са получени благодарение на разкопки на територия, която заема по-малко от една трета от площта на континента. Това опровергава виждането, че по-малкото динозавърски фосили свидетелстват за начало на упадък в живота на гигантските влечуги вследствие на климатични промени.
 
По-рано учени заключиха, че гибелта на динозаврите е в резултат на две катастрофи - падане на астероид и масивни вулканични изригвания в Индия.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА