Изложба в Ню Йорк показва най-новите научни открития за тиранозаврите
Изложба в Ню Йорк показва най-новите научни открития за тиранозаврите / БГНЕС
Новоизлюпеното динозавърче Т-рекс било пухкаво оперено, голямо колкото пуйка и с по-дълги предни лапи в сравнение с непропорционално дребните горни крайници на своите родители, показва изложба с най-новите научни открития за тиранозаврите, съобщи Лайв сайънс.

Пресъздадоха гласа на Тиранозавър рекс - най-страшният звук в света (ВИДЕО)
 
Преди началото на XX век повечето видове тиранозаври са непознати на науката, казва Мартин Швабахер, който е написал обяснителния текст към експонатите. Не само Т-рекс, но и неговите братовчеди са имали пера. Оперението оставало по главата и опашката, дори когато тиранозаврите пораснели.

Изложба в Ню Йорк показва най-новите научни открития за тиранозаврите
Изложба в Ню Йорк показва най-новите научни открития за тиранозаврите БГНЕС

За 20 години малкото тиранозавърче достигало размера на своите родители - височина почти 4 метра, дължина от главата до опашката 12-13 метра и тегло 6-9 тона.

Динозаврите са разчитали на детегледачки

В продължение на 13 години малкият хищник наддава по три килограма на ден, казва един от кураторите на изложбата - палеонтологът Марк Норел.
 
Силата на тиранозавърската захапка е приблизително 34 500 нютона - най-мощната на същество, живеещо или живяло някога на Земята.

Тиранозавър рекс е хапел със сила 3600 кг
 
Първите тиранозаври се появяват преди около 167 милиона години. Те били по-дребни и по-подвижни. Тиранозавър Рекс властва в епохата на кредата - преди около 67 милиона години.

Изложба в Ню Йорк показва най-новите научни открития за тиранозаврите
Изложба в Ню Йорк показва най-новите научни открития за тиранозаврите БГНЕС

Въпреки малкото на брой открити предни крайници на тиранозавър, учените констатират, че тези месоядни са били доста сръчни. Ръцете на Т-рекс "не са крехки; костите са здрави, ставите - подвижни и изглежда добре обвити в мускули," казва Швабахер.
 
Тиранозавърът е нанасял удари или разкъсвал плячката със зъби, с предни и задни крайници, а с натиск на главата е можел да счупи кост.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА