Кама Сутра от юрския период: Какъв е бил сексът при динозаврите
Кама Сутра от юрския период: Какъв е бил сексът при динозаврите / Thinkstock/Getty Images

Повече от сто години учени от различни страни по света се опитват да намерят отговор на въпроса "Как са се чифтосвали праисторическите гиганти?". Правейки секс, те са наподобявали съвременните котки и кучета, в смисъл, че са заемали аналогични пози. Това е най-популярната засега гледна точка, пише в."Комсомолская правда".

Учените отдавна се интересуват от интимния живот на динозаврите, особено на огромните, които тежат десетки тонове. Опитвайки се да установят как са го правили, те са представили различни хипотези. Основните спорове са породени от това, че учените не са на едно мнение за външния вид на половите органи на древните влечуги. Според едни от учените те са изглеждали примитивно.

Представлявали са подобие на клоака, съществуваща както при самците, така и при самките. Следователно половият контакт се е свеждал до притискане една в друга на двете клоаки в т.нар. целувка.

Според известния британски палеонтолог д-р Бевърли Халстид от университета Рединг, мъжките динозаври все пак са си имали пениси. При това те са достигали рекордни размери. При тиранозаврите например можели да достигнат на дължина 3 метра, твърди Халстид.

Впрочем някои отпечатъци от тела на динозаври са запазили макар и неясни следи от полови органи. По тях може да се съди за наистина огромни размери и то дори при малките дизинозаври. Халстид е "моделирал" полов акт при динозаври и е установил, че позата е като при съвременните котки. Към същата гледна точка се придържа и Кристи Кари Роджърс, професор по биология и геология на американския колеж "Макалистър" в Минесота (Macalester College). В интервю за телевизионния канал "Дискавъри ченъл" тя доказва, че другите пози биха били неудобни за динозаврите.

Специалистът по биомеханика от университета на Лийдс във Великобритания (University of Leeds) Макнийл Александър е изчислил натоварването на самката, когато бъде "ухажвана" от 30-тонен самец. Оказало се голямо. Според учения обаче това не е страшно, тъй като за конкретната поза натоварването не е по-значително отколкото е при ходене.

Не е изключено големите динозаври да са правили секс в т.нар. кучешка поза. Сред палеонтолозите има и такива, които смятат, че големи динозаври са живели във водата. Следователно там са се и чифтосвали. Позата отново е "отзад", но според представителите на научния свят не е изключено сексът да е наподобявал този при китовете.

Източник: БТА