Тиранозавър рекс не можел да изплези език
Тиранозавър рекс не можел да изплези език / ThinkStock/Getty Images
Езикът на Тиранозавър рекс бил прилепнал към дъното на устната му кухина както при алигаторите, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Пресъздадоха гласа на Тиранозавър рекс - най-страшният звук в света (ВИДЕО)

Заключенията са въз основа на фосили, открити от археолози в Северен Китай. Това означава, че представените в някои музеи изображения на тиранозаври не отговарят на истината.

Тиранозавър рекс не можел да изплези език
Тиранозавър рекс не можел да изплези език ThinkStock/Getty Images

Тиранозавър рекс не можел да изплези език, както това се удава на гущерите. "Този страховит динозавър отдавна е представян по неверен начин", заяви един от авторите на изследването Джулия Кларк от Тексаския университет в Остин.

Тиранозавър рекс е хапел със сила 3600 кг
 
Заключенията са в сила за повечето динозаври, отбелязаха учени от същия университет и Китайската академия на науките. Обяснението се крие в подезичната кост.

Челюстите на страховития динозавър Тиранозавър рекс са можели да упражняват сила от 3600 кг
Тиранозавър рекс не можел да изплези език Thinkstock/Getty Images

След като изследвали фосили от няколко вида динозаври, сред които Тиранозавър рекс, учените си дали сметка, че тези животни са по-близки до днешните алигатори и крокодили, отколкото до птиците, които също произхождат от динозаври. Подезичната кост била къса и свързана с език, който не бил много подвижен.

Учени поставят под въпрос познания за динозаврите
 
"При повечето видове динозаври подезичната кост е много къса“, поясни Кларк. „При крокодилите, които имат къса подезична кост, езикът е прилепнал към дъното на устната кухина".

Динозаврите са гукали?
 
Резултатите от изследването са публикувани в PLoS ONE.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА