В историята на човечеството са съществували много различни видове животни, освен динозаврите, които са внушителни и интересни за изучаване. От тях са останали само фосили и предполагаеми сведения за това, как точно са изглеждали.

Вижте най-интересните праисторически същества, живели на сушата:

Мегатерии

Мегатерият е бил гигантски земен ленивец с размерите на слон, който е обитавал Южна Америка. Сред земните бозайници размерите му са надминати само от няколко вида, включително от мамутите. С внушително тегло от 4 тона и дължина от 6 метра, той се е хранел с листа и клони, а крайниците му били снабдени с дълги нокти.

Мезонихии

Мезонихиите са се появили за първи път в периода на ранния Палеоцен . Те са приличали най-много на вълци, но са имали копитни крайници. Живеели главно в Америка. Наричани са „вълци на копита“.

Учени твърдят, че динозаврите са загинали по чиста случайност

Индрикотерии

Те са род бозайници от категорията „Чифтокопитни“. Били са доста по-огромни родственици на днешните носорози. Обитавали са цяла Евразия - от Китай до Балканите.Достигали са тегло до 20 тона.

Индрикотерии
netinfo

Фуроратос

Фуроратосът е гигантска хищническа птица, която не е можела да лети. Живяла е в Патагония. Достигала е височина от 2,5 метра и тегло 130 кг.

Фороракос
netinfo

Проктодон

Това са род гигантски кенгурута. Обитавали са Австралия през епохата на Плейстоцена. Достигали са до 2 метра височина и 230 кг тегло.

проктодонт
netinfo

Пропалеотерии

Това е вид кон, разпространен в Европа и Азия. Не е бил особено голямо животно, като е достигал размери до 60 см и 10 килограма тегло.

Съблезъб тигър

Съблезъбият тигър живял в Северна и Южна Америка. Наричал се е така заради голямата дължина на техните кучешки зъби. Достигали са размери до 2,5 метра и 300 килограма тегло.

Титанобоа

Вид змия, живяла по времето на Палеоцена. Това е най-голямата, най-дългата и тежка змия, откривана някога. Достигала е дължина 15 метра и тегло 1 тон. Естествена плячка на тези змии са били крокодилите и костенурките.

змия
netinfo

Уинтатерии

Това е изчезнал вид тревопасен бозайник от епохата на Еоцена .На дължина е достигал до внушителните 4 метра, а на тегло до 2 тона. Най-странната черта на тоиз бозайник е бил черепът

Вълнест мамут

Това е изчезнал вид бозайник от семейство „Слонови“. Живял е през епохата на Плейстоцена. Откирити са множество замръзнали тела от този вид мамути в Сибир и Аляска.

Още по темата за праисторическите същества:

Тиранозавър рекс е хапел със сила 3600 кг

Динозаврите измрeли сами заради климата

Учени установиха каква е била телесната температура на динозаврите

Учени откриха фосили от непознат досега вид динозаври в САЩ

Нови открития за еволюцията на динозаврите