Тиранозавър рекс е хапел със сила 3600 кг

Челюстите на страховития динозавър Тиранозавър рекс са можели да упражняват сила от 3600 кг
Челюстите на страховития динозавър Тиранозавър рекс са можели да упражняват сила от 3600 кг / Thinkstock/Getty Images
Челюстите на страховития динозавър Тиранозавър рекс са можели да упражняват сила от 3600 кг - колкото тежат три малки автомобила. Затова толкова лесно той е прегризвал костите на жертвите си, съобщи Ройтерс.

Палеобиолози от университетите на Флорида и Оклахома направиха компютърен модел на мускулите на челюстите на Т. рекс и анализираха негови живи сродници като крокодилите и птиците.

Учени поставят под въпрос познания за динозаврите

Резултатите им показаха, че натискът на 18-сантиметровите зъби на Т. рекс е 3 600 кг на кв. см. Това е два пъти повече, отколкото на най-свирепите съвременни крокодили.

Следи от зъби по фосилизирани кости на динозаври, като трицератопса, живял заедно с Т. Терк преди 66 милиона години, показват, че той е прегризвал костите на жертвите си. Именно тази способност е дала на 13-метровия Т. рекс предимство над останалите хищници. Тя му е помагала и да поддържа теглото си от 7 тона.

Учени откриха предшественика на Тиранозавър рекс

Друго праисторическо животно - огромният крокодил Deinosuchus обаче е имал още по-силна захапка. Той е живял няколко милиона години преди тиранозавъра. През 2012 г. учени изчислиха, че силата на захапката му е била 10 400 кг.
БТА