Челюстите на страховития динозавър Тиранозавър рекс са можели да упражняват сила от 3600 кг
Челюстите на страховития динозавър Тиранозавър рекс са можели да упражняват сила от 3600 кг / Thinkstock/Getty Images
Челюстите на страховития динозавър Тиранозавър рекс са можели да упражняват сила от 3600 кг - колкото тежат три малки автомобила. Затова толкова лесно той е прегризвал костите на жертвите си, съобщи Ройтерс.

Палеобиолози от университетите на Флорида и Оклахома направиха компютърен модел на мускулите на челюстите на Т. рекс и анализираха негови живи сродници като крокодилите и птиците.

Учени поставят под въпрос познания за динозаврите

Резултатите им показаха, че натискът на 18-сантиметровите зъби на Т. рекс е 3 600 кг на кв. см. Това е два пъти повече, отколкото на най-свирепите съвременни крокодили.

Следи от зъби по фосилизирани кости на динозаври, като трицератопса, живял заедно с Т. Терк преди 66 милиона години, показват, че той е прегризвал костите на жертвите си. Именно тази способност е дала на 13-метровия Т. рекс предимство над останалите хищници. Тя му е помагала и да поддържа теглото си от 7 тона.

Учени откриха предшественика на Тиранозавър рекс

Друго праисторическо животно - огромният крокодил Deinosuchus обаче е имал още по-силна захапка. Той е живял няколко милиона години преди тиранозавъра. През 2012 г. учени изчислиха, че силата на захапката му е била 10 400 кг.
БТА