Динозаврите със зъби като кухненски ножове
Динозаврите със зъби като кухненски ножове / ThinkStock/Getty Images

Уникалната зъбна структура на динозаврите от рода на тиранозаврите, чиито най-известен представител е Тиранозавър рекс, както и на други тероподи, отчасти обяснява защо тези праисторически създания са били толкова успешни хищници, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в "Сайънтифик рипорт".

За целите на настоящото проучване авторите му от университета на Торонто-Мисисага, Канада, са анализирали фосилизирани зъбни останки на осем хищни теропода, сред които на Тиранозавър рекс, алозаври, гаргозаври. Изследователите са установили, че зъбите на древните хищници са имали уникална структура с нарези и са наподобявали съвременните ножове за стек. Дълбоките нарези по острите зъбите са давали възможност на хищните тероподи ефикасно да дъвчат костите и да разкъсват плътта на едра плячка. Това е една от причините, поради които тези видове динозаври са били доминиращите хищници в продължение на 165 милиона години.

Единствените живи днес същества с подобна зъбна структура с нарези са най-големите гущери в света - обитаващите Индонезия представители на вида Комодски варан.

Източник: БТА