Нови открития за еволюцията на динозаврите
Нови открития за еволюцията на динозаврите / Thinkstock/Getty Images

Учени от университета на Юта изследваха наново скални пластове, в които са открити динозавърски фосили и по-специално - фосили от най-ранните предшественици на динозаврите, съобщи ЮПИ.

Получените резултати навеждат на мисълта, че между първите видове динозаври и най-ранните им предшественици, известни като Dinosauromorpha, не е имало толкова голяма хронологична празнина, колкото се смяташе досега.

Учени откриха фосили от непознат досега вид динозаври в САЩ

След като изследвали циркониеви силикати в Аржентина, учените установили, че седиментите, в които са открити фосили от прародители на динозаврите, са на 234-236 милиона години, т.е. по-"млади" са с 5-10 милиона години в сравнение с досегашните преценки.

"Установяването, че от геоложка гледна точка тези роднини на ранните динозаври са по-млади, отколкото се смяташе досега, е съвсем неочаквано", заявиха учените.

Геоложката формация в Аржентина предоставя едни от най-пълните сведения за динозавърски фосили на Земята. Затова е смятана за идеално място за изследване на еволюцията на динозаврите.

Учени установиха каква е била телесната температура на динозаврите

"Ако сте си поставили за цел да ограничите границите на еволюционно събитие, като появата на група динозаври, допустимата грешка при използваната методология трябва да е далеч по-малка", заяви ръководителката на изследването - палеонтоложката Клаудия Марсикано от университета в Буенос Айрес.

"Когато става въпрос за нещо, случило се за период от 600 милиона години, грешка от порядъка на 3-4 милиона години не е статистически значима. Но ако нещо, като диверсификация в група динозаври, се е случило за период от 10-12 милиона години, грешка от 3-4 милиона години е сериозен проблем", добави тя.

Сега учени за пръв път прецизно датираха седиментни пластове, съдържащи фосили от най-ранните предшественици на динозаврите. Това е постигнато чрез изследване на процентното съотношение между урана и оловото в циркониеви силикати. Получените резултати разкриват, че ранните динозаври са еволюирали по-бързо, отколкото се смяташе досега.

Оказва се, че много от фосилите, за които се смяташе, че датират от средния триас, всъщност вероятно са от късния триас.

"Винаги сме смятали, че тези фосили от средния триас свидетелстват за възстановяване след най-голямото изчезване на видове на всички времена - в края на пермския период. Но ако датират от късния триас, те нямат нищо общо с това възстановяване", отбелязаха учените.
Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Източник: БТА