Преди шест години Лулули Тлапе напуска шума на града и се насочва към жуженето от пчелния кошер. Във ферма, разположена източно от столицата на Южна Африка, Претория, тя основава компанията Bungi Bees, пише Voice of America/VOA.

Това не е само бизнес, но и платформа за защита на пчелите заради жизненоважната им роля в нашата екосистема.

"Нямаме пчели, искаме да имаме храна. Защото, за да съществува храна, трябва да се извършва опрашване, а за това са най-важни пчелите", обяснява Тлапе.

Промяната в начина на живот на Лулули Тлапе, която напуска работата си в града, е продиктувана от автоимунно заболяване. Днес освен че събира мед, тя се застъпва за устойчиви практики, лобира за защита на пчелите и се опитва да научи съседите си как да се грижат за пчелите.

"Това са бебета, които се правят от майката", казва Тлапе, докато показва пчелите пред камерата.

Освен това тя е обучила 30 жени на пчеларство, за да могат да започнат собствен бизнес.

"Пчеларството ми помогна да се успокоя. То ми помогна да разбера заобикалящата ме среда, помогна ми да оценя природата. И аз съм разглеждала компании, които правят същото нещо с мен, така че да мога да получа помощ, за да направя повече за пчелите, да направя повече за общностите", казва Тлапе.

В световен мащаб пчелите намаляват.

Според Организацията по прехрана и земеделие на ООН това се дължи на загубата на местообитания в резултат на индустриалното развитие и на климатичните промени, които нарушават жизнения им цикъл.

В своето малко кътче в Южна Африка Лулули Тлапе се бори срещу това.

Тя казва, че има стотина кошера, някои от които са в нейната ферма, а други са разположени сред съседите ѝ.

Това е един своеобразен нов град, в който служителите на Лулули Тлапе работят по въздуха, за да опрашват близките ферми и да опазват околната среда.
 
VOA