Просото е било използвано от векове в много страни и хората са били наясно с неговите здравословни ползи. Години наред обаче то беше незаслужено пренебрегвано за сметка на модерните суперхрани като киноa и чия.
Малките семенца, които повечето хора възприемат предимно като храна за птици, днес се превръщат в синоним на здравословното хранене.
Основната му роля е за производството на брашно, което за разлика от бялото не съдържа глутен и е чудесна алтернатива за хората, проявяващи непоносимост към него.
Просото е храна, която доставя на организма минералите магнезий, калий, фосфор, калций, цинк и манган в големи количества. Над 15% от състава на зрънцата просо са протеини. Високото им съдържание го прави идеална храна при вегетариански диети или начин на живот. Количеството магнезий в просото помага за намаляване на неблагоприятният ефект от сърдечен удар, а ниацинът (витамин B3) може да помогне за намаляване на холестерола. Затова консумирането на тази зърнена култура има редица изключителни ползи за здравето:
В просото се съдържат големи количества магнезий и фибри. Това го прави много полезно за сърдечносъдовата система. Фибрите понижават холестерола и предпазват кръвоносните съдове от натрупване на плаки.
Значително понижава риска от появата на диабет.
Просото има свойството да потиска астматичните пристъпи, тъй като съдържа големи количества магнезий.
Киноа или боб? (ВИДЕО)
Предпазва от натрупване на камъни в бъбреците.
Малките семенца, които повечето хора възприемат предимно като храна за птици, днес се превръщат в синоним на здравословното хранене.
iStock/Getty Images
Просото е храна, която доставя на организма минералите магнезий, калий, фосфор, калций, цинк и манган в големи количества. Над 15% от състава на зрънцата просо са протеини. Високото им съдържание го прави идеална храна при вегетариански диети или начин на живот. Количеството магнезий в просото помага за намаляване на неблагоприятният ефект от сърдечен удар, а ниацинът (витамин B3) може да помогне за намаляване на холестерола. Затова консумирането на тази зърнена култура има редица изключителни ползи за здравето:
В просото се съдържат големи количества магнезий и фибри. Това го прави много полезно за сърдечносъдовата система. Фибрите понижават холестерола и предпазват кръвоносните съдове от натрупване на плаки.
iStock/Getty Images
Значително понижава риска от появата на диабет.
Колко трябва да ядем, за да сме здрави?
Особено полезно е за страдащите от високо кръвно налягане.
iStock/Getty Images
Киноа или боб? (ВИДЕО)
Предпазва от натрупване на камъни в бъбреците.