/ БТА
Американски океанолози за първи път се сдобиха със снимки на новородена бяла акула в естествената й среда, съобщи изданието "Сайънс", като цитира съобщение на Калифорнийския университет в Ривърсайд.

Бебето е необичайно бяло, а дължината му е около 1,5 метра.

Учените са се сдобили със снимките миналото лято, докато са наблюдавали акули край калифорнийските бреговете, близо до град Санта Барбара, но едва сега са показани. Те са част от научна публикация в списанието Environmental Biology of Fishes, посветена на новородената бяла акула.
 

"Няколко дни преди да получа тези фотоси, наблюдавах три женски акули, които вероятно носеха потомство и се намираха в тази част на Тихия океан. Една от тях се гмурна на голяма дълбочина и след кратко време тази необичайна бяла акула изплува на повърхността. Не е трудно да се досетим откъде се е появило новороденото", разказва Карлос Гауна, който е сред изследователите, заснели бебето.

Първите снимки на новородената бяла акула, получени от Гауна и изследователя от Калифорнийския университет Филип Стърнс, показват, че тя е необичайно ярко бяла и е покрита с нещо като пашкул. Дължината й е 1,5 метра, а тялото й се различава от това на възрастните екземпляри от вида.
 

След получаването на снимките учените продължават да наблюдават морския бозайник, което им позволява да проследят как постепенно се освобождава от тази обвивка и започва да плува свободно. Според Стърнс и Гауна в този пашкул расте бебето в утробата на женските екземпляри.

Преди време биолози установиха, че тази торбичка не само предпазва малките от външната среда, но и осигурява калории на плода, като отделя богати на мазнини хранителни вещества. 
 

Още наблюдения на новородени бели акули, както и взимането на проби от тази обвивка, ще помогнат да се разбере колко бързо се освобождават от този пашкул след раждането, обясняват учените. Изследователите не знаят почти нищо за размножителните навици на белите акули.
 
Теодора Славянова/БТА