Южноафриканската голяма бяла акула изчезва
Южноафриканската голяма бяла акула изчезва / ThinkStock/Getty Images

Южноафриканската голяма бяла акула е на изчезване, като представителите на вида се оказаха с 50 на сто по-малко, отколкото се предполагаше досега, предаде Ройтерс.
Морският хищник е заплашен от човешката дейност, замърсяването на океаните и генетичната си специфика, изтъкват учените.

В момента има между 350 и 520 екземпляра от тази акула, които обитават бреговете на Южна Африка, установи 6-годишно проучване, осъществено край Кейптаун.

Акулите оцеляват при окисляването на океана

"Популацията на южноафриканската голяма бяла акула значително се свива през последните генерации и сегашният ограничен брой на тези животни не гарантира тяхното оцеляване", изтъква авторката на изследването Сара Андреоти от университета в Стеленбош. Добрата новина е, че все още има хиляди акули от този вид, обитаващи в близост до бреговете на Австралия, Канада и източното крайбрежие на САЩ.

Предпазните мрежи срещу акулите, предназначени да гарантират безопасността на плувците и сърфистите, убиха над 1000 от тези морски хищници в крайбрежната ивица на Дърбан през последните 30 години. Много от белите акули станаха жертва на ловците на трофеи и на замърсяването на океаните.

Акулите убиват 9 пъти по-често мъже, отколкото жени

Южноафриканската им разновидност е с най-ниското генетично разнообразие сред белите акули, което прави възпроизводството много проблематично. Тяхната заболеваемост също е по-висока.

Понастоящем съществуват само 333 от тези върховни морски хищници, способни да дадат жизнеспособно поколение. А са необходими най-малко 500 за поддържането на вида. Неговото изчезване ще има тежки последствия върху екологията на океана, защото силно ще се увеличи популацията на местните тюлени и значително ще намалеят рибните пасажи.

Източник: БТА