Сервирането на силно кафе с чаша вода има няколко основни причини, свързани както с вкусовите усещания, така и с хигиената и ритуала на пиене.
Изчистване на небцето
Водата се пие преди кафето, за да се „изчисти“ вкусовият рецептор от остатъци от храна или напитки. Така ароматът и вкусът на кафето се усещат по-пълноценно.
Баланс и смекчаване на горчивината
Силното кафе може да е много концентрирано и горчиво. Малка глътка вода между кафето помага да се намали усещането за интензивна горчивина и да се „отпочине“ небцето.
Хидратация
Кофеинът е лек диуретик, а малката чаша вода компенсира лекото обезводняване, което кафето може да предизвика, особено при еспресо или други силни напитки.
Традиция и етикет
В някои култури, като италианската, турската и гръцката, сервираното кафе винаги идва с вода като част от ритуала и символ на внимание към госта.
Има и една особеност, водата трябва да е студена, за да донесе контраст в усещането. Студената вода създава приятен контраст с горещата напитка, засилвайки удоволствието от пиенето на еспресо.