/ istock

Кафето е нещо повече от обичайната напитка, която приемаме, за да се събудим. Многобройни научни изследвания потвърждават благоприятното му въздействие, а повечето от положителните ефекти идват от основната му съставка - кофеина.

„Кофеинът е психоактивно, т.е. психостимулиращо, вещество, което влияе на цял спектър от процеси в организма - от когнитивните функции, като концентрация и бдителност, до физическите способности“, обяснява известният кардиолог д-р Аурелио Рохас.

Освен че ни събужда, кофеинът има и дългосрочни ползи - според многобройни проучвания редовната консумация на кафе понижава риска от различни хронични заболявания и удължава продължителността на живота.

Истината обаче е, че повечето хора не пият кафе предимно заради ползите му за здравето, а заради способността му да повишава енергията и да подобрява фокуса, особено сутрин или когато следобедната умора започне да надделява. Това не е случайно - кафето действа като метаболитен стимулатор и активатор, стимулирайки работата на организма подобно на невротрансмитерите допамин и адреналин.

За всички, които искат да получат естествен и ефективен „енергиен тласък“, д-р Рохас има интересен и прост съвет: добавете 100% чисто какао на прах към любимото си черно кафе. Тази комбинация не само подобрява вкуса на напитката, но и увеличава нейния стимулиращ потенциал.

Причината е проста - какаото също съдържа кофеин, макар и в по-малки количества от кафето. Количеството му зависи от вида и качеството на използваното какао. Например едно блокче черен шоколад с висок процент какао може да съдържа до 20 милиграма кофеин. Когато към това се добави вече наличният кофеин от кафето, се получава силен, но естествен стимул за организма

Но това не е всичко. Според д-р Рохас комбинацията от кафе и 100% чисто какао носи редица допълнителни ползи за организма:

  • Повишава нивото на енергия - синергичният ефект на кофеина от кафето и какаото осигурява по-дълготрайна и стабилна бодрост без внезапно „падане“ на енергията.
  • Удължава усещането за ситост - благодарение на фибрите и биоактивните съединения от какаото тази напитка може да помогне за забавяне на нуждата от следващо хранене.
  • Намалява желанието за сладко - горчиво-сладката нотка на какаото може да задоволи нуждата от сладко и така да допринесе за по-добър контрол на приема на захар през деня.
  • Има силен противовъзпалителен ефект - полифенолите от какаото имат благоприятен ефект върху сърцето и кръвоносните съдове, като намаляват риска от сърдечносъдови заболявания.
  • Има стимулиращ ефект върху стволовите клетки - изследванията показват, че флавоноидите от какаото могат да стимулират регенеративните процеси в организма.
БГНЕС