Всеки втори европеец страда от обездвижване
Всеки втори европеец страда от обездвижване / netinfo

Всеки втори европеец страда от недостиг или отсъствие на физическа активност, се казва в публикувано изследване на Европейския отдел на Световната здравна организация (СЗО).

Експерти от организацията твърдят, че обездвижването е причина за 10% от смъртните случаи в страните от Европейския съюз. “Животът ни става все по-напрегнат и ангажиран, затова нараства и зависимостта ни от технологиите, които ни позволяват да пестим сили и време. В резултат на това за мнозина от нас е характерна недостатъчна физическа активност и нивото й продължава да спада”, заяви в тази връзка датската принцеса Мери, под чийто патронаж работи Европейското регионално бюро на СЗО.

Дори малки изменения в начина ни на живот, например ходенето на работа с велосипед, качване по стълбите вместо с асансьор, игри с движение вместо телевизор могат да изиграят важна роля за изкореняване на обездвижването, отбеляза тя. Датската кралска династия на дело подкрепя призивите за здравословен начин на живот. По примера на кралското семейство все повече датчани се прехвърлят от кола на велосипед.